Zeker elf boerenorganisaties zullen vrijdag aanschuiven om met stikstofbemiddelaar Johan Remkes een verkennend gesprek te hebben met een afvaardiging van het kabinet. Een woordvoerder van Remkes heeft dat laten weten na berichtgeving van de NOS.

Onder de deelnemers is in ieder geval LTO, de grootste belangenbehartiger in de agrarische sector. Welke andere partijen aanschuiven, kan Remkes’ woordvoerder niet zeggen.

Na het overleg volgt er volgens de NOS nog gesprekken met ongeveer tien individuele boeren.

Maandag liet Erik Luiten van de actiegroep Agractie weten nog niet te kunnen zeggen of de groep in gesprek gaat met stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

"Het gaat ons om twee dingen: de rol van Remkes en hoeveel ruimte er is voor inhoudelijke zaken", zei Luiten. "Geen enkele boer heeft veel vertrouwen in de onafhankelijke positie van Remkes. We wilden weten hoe hij toch die onafhankelijkheid kon bewaren. Hij heeft ons nu verzekerd dat we als gelijkwaardige partners van het kabinet aan tafel zitten." Dat stelde volgende Luiten de actiegroep wel iets gerust.

LTO wilde eerder nog niet in gesprek

In totaal zijn twintig boerenorganisaties uitgenodigd die volgens de 'onafhankelijke gespreksleider' samen een dwarsdoorsnede van de agrarische sector vertegenwoordigen.

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak kondigde vorige week zelf aan toch in gesprek te willen over het omstreden stikstofbeleid van het kabinet. LTO had eerder de boot nog afgehouden omdat er voor de sector te weinig te halen zou zijn.

Namens het kabinet zullen minister-president Mark Rutte en de meest betrokken ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) aan tafel zitten. Ook minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) zal erbij zijn, omdat de mestproblematiek ook gevolgen heeft voor de waterkwaliteit.

Omdat Remkes heeft verzekerd onafhankelijk te zullen zijn, is het volgens Agractie nu afwachten welk antwoord het kabinet geeft op de inhoudelijke punten die de actiegroep wil bespreken. "We willen de ruimte krijgen om te spreken over de punten die wij hebben genoemd." Zo wil de actiegroep onder meer dat boeren een natuurvergunning krijgen, dat er ruimte is voor innovatie en dat de overheid niet vastlegt in de wet wat de grens is waarbij de natuur aangetast wordt door de neerslag van stikstof.

LEES OOK: Kabinet wil stikstofprobleem aanpakken door half miljard eerder vrij te maken voor plannen provincies